- Βαγιαζήτ
- Όνομα Οθωμανών σουλτάνων και αξιωματούχων.
1. Β.Α’, ο επιλεγόμενος Κεραυνός (1359-1403). Σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (1389-1402). Διαδέχτηκε τον Μουράτ Α’ μετά τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου. Αύξησε τις οθωμανικές κτήσεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολή. Τον νίκησε ο Ταμερλάνος στη μάχη της Αγκύρας (1402) και πέθανε αργότερα στη φυλακή.
2. Β. Β’ (1446-1512). Σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (1481-1512). Γιος του Μωάμεθ Β’, ανάγκασε τον αδελφό του Γκεμ να φύγει στην Ιταλία. Αφού απέσπασε πολλές περιοχές από τους Βενετούς, παραιτήθηκε ύστερα από μια επανάσταση των γενίτσαρων, αφήνοντας τον θρόνο στον γιο του Σελίμ Α’ και πέθανε λίγο αργότερα.
3. Γιος του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α’ (16ος αι.). Δεν αποδέχτηκε την εντολή του πατέρα του να πάει διοικητής σε επαρχία και επαναστάτησε εναντίον του, με τις παροτρύνσεις του δασκάλου του Λουλά Μουσταφά (που φιλοδοξούσε να γίνει μεγάλος βεζίρης). Ο πατέρας του έστειλε στρατό εναντίον του και τον νίκησε (Ικόνιο 1559). Έτσι, ο Β. αναγκάστηκε να καταφύγει στην Περσία μαζί με τους τέσσερις γιους του. Ο σάχης της Περσίας, όμως, μετά από διαπραγματεύσεις δύο χρόνων παρέδωσε τον Β. και τους γιους του στον σουλτάνο, που τους τιμώρησε παραδειγματικά με θάνατο. Τάφηκαν στη Σεβάστεια.
4. Γιος του σουλτάνου Αχμέτ Α’ και αδελφός του Μουράτ Δ’ (αρχές 17ου αι.). Ο Β. και ο αδελφός του Σουλεϊμάν δολοφονήθηκαν από τον Μουράτ, που φοβόταν τη δημοτικότητά τους. Η δολοφονία έγινε μετά τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου εναντίον των Περσών (Εριβάν Αρμενίας, Αύγουστος 1635). Λέγεται ότι ο Β. κατάφερε να σκοτώσει τέσσερις από τους δολοφόνους του προτού υποκύψει. Ο Ρακίνας εμπνεύσθηκε από το γεγονός αυτό την τραγωδία Βαγιαζήτ.
Ο σουλτάνος Βαγιαζήτ ο Β’.
Dictionary of Greek. 2013.